SCHILDERWERKEN VOL EMOTIE

Het woord emotie stamt af van het Latijnse werkwoord ‘emovere’: in beweging brengen. In de schilderijen van Maria Smarius speelt beweging een belangrijke rol; het is niet in de eerste plaats het onderwerp zelf dat Smarius op het doek vastlegt, als wel de energie van het onderwerp. Schilderkunst is in de basis natuurlijk een statische kunstvorm; er is geen sprake van daadwerkelijke beweging. In haar schilderwerken creëert Smarius een gevoel van beweging en dynamiek, wat resulteert in schilderijen vol kracht en emotie.

KUNSTWERKEN DIE HET LEVEN VANGEN IN VERF

Diffuus licht, warme kleuren, tegelijkertijd explosief en ingehouden, de motieven zijn veelal geïnspireerd door de natuur. Zo zijn dieren- en sportschilderwerken een favoriet thema van kunstschilder Maria Smarius. Zij ontwikkelde in de afgelopen 25 jaar een bijzondere schilderstijl, die resulteert in authentieke, karakteristieke werken. Gemaakt in Tilburg, maar ondertussen verspreid over landen als Dubai, België, Duitsland en de Verenigde Staten.


Ze werkt uitsluitend met olieverf op linnen. 

Met deze techniek worden alle verflagen over en door elkaar aangebracht. Vandaar dat deze techniek bij uitstek het beste is om de kleuren mee op het doek te mengen. Doordat de kleuren op natuurlijke wijze in elkaar overvloeien, past deze techniek bij de organische werkwijze van Maria Smarius. De natuurlijke overgangen die op deze manier worden gecreëerd geven de schilderijen een unieke uitstraling.


Om u een idee te geven van de werken van Maria Smarius, kunt u op deze pagina een kleine selectie van haar werk vinden. Ziet u de werken liever niet digitaal, maar op het doek? Of wilt u meer schilderijen zien om een beter idee te krijgen van het werk van Maria Smarius? Maak een afspraak en bezichtig de schilderijen in het schildersatelier in Tilburg.

Bezoek Maria Smarius in Tilburg